Masa kakaowa do ciasta:
- 3/4 szklanki oleju
- 0,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
Wszystko zagotować i ostudzić.
Ciasto:
- 5 jaj
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Masa serowa:
- małe wiaderko sera waniliowego
- margaryna
- 0,5 szklanki cukru pudru
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżeczce sera.
Bita śmietana:
- 0,5 l. śmietany 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 fixy do bitej śmietany
Jajka ubić z cukrem. Wlać wcześniej przygotowaną masę kakaową. Ubić. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i ubić. Wylać na blachę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto przekroić na pół. Na ciasto wyłożyć dżem porzeczkowy i masę serową. Na masę serową położyć drugą część ciasta. Posmarować dżemem. Na całość położyć bitą śmietanę. Poprószyć czekoladą.