Porzeczkowiec

Masa kakaowa do ciasta:

  • 3/4 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao

Wszystko zagotować i ostudzić.

Ciasto:

  • 5 jaj
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Masa serowa:

  • małe wiaderko sera waniliowego
  • margaryna
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżeczce sera.

Bita śmietana:

  • 0,5 l. śmietany 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 fixy do bitej śmietany

Jajka ubić z cukrem. Wlać wcześniej przygotowaną masę kakaową. Ubić. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i ubić. Wylać na blachę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto przekroić na pół. Na ciasto wyłożyć dżem porzeczkowy i masę serową. Na masę serową położyć drugą część ciasta. Posmarować dżemem. Na całość położyć bitą śmietanę. Poprószyć czekoladą.